Μετάβαση από το Αναλογικό στο Ψηφιακό Σήμα

Περίοδος 2009-2013: Μεταβατική περίοδος

Η περίοδος από το 2009 που ξεκινήσαμε τη δραστηριότητά μας, μέχρι το τέλος του 2013, αποτέλεσε μια μεταβατική περίοδο για το πέρασμα από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή της τηλεόρασης.

Με 21 προσωρινά Κέντρα Εκπομπής και συχνότητες εκπομπής ψηφιακού σήματος, ξεκινά η διακοπή του αναλογικού σήματος και η ενεργοποίηση του ψηφιακού σήματος διαδοχικά σε περιοχές της Ελλάδας, με σκοπό την πλήρη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή(1) .

Κέντρο Εκπομπής «Πεταλίδι»
Ξεκινά το ψηφιακό σήμα με παράλληλη διακοπή του αναλογικού για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας (6), με κάλυψη σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Μεσσηνίας και της Λακωνίας.
Κέντρα Εκπομπής «Ρογδιά» & «Μαλάξα»
Έναρξη ψηφιακής μετάδοσης για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας με παράλληλη διακοπή του αναλογικού (5) και κάλυψη για τις πόλεις και τμήματα των Νομών Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων.
Κέντρο Εκπομπής «Χορτιάτης»
Διακοπή του αναλογικού σήματος για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και αλλαγή συχνοτήτων (4).
Κέντρο Εκπομπής «Υμηττός»
Διακοπή του αναλογικού σήματος για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και έναρξη εκπομπής ψηφιακού σήματος για 14 περιφερειακά κανάλια της Αττικής (3).
Κέντρο Εκπομπής «Αρόη»
Το ψηφιακό σήμα με παράλληλη διακοπή του αναλογικού για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας σε περιοχές της Πάτρας, του Μεσολογγίου, της Ναυπάκτου, μέρος της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας είναι πλέον γεγονός (1).
Κέντρο Εκπομπής «Ακαρνανικά»
Ξεκινά το ψηφιακό σήμα για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας με παράλληλη διακοπή του αναλογικού σήματος, προσφέροντας κάλυψη σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Άρτας, της Πρέβεζας, της Αχαΐας και των νησιών του Ιονίου (1).
Κέντρο Εκπομπής «Δοβρούτσι»
Έναρξη εκπομπής ψηφιακού σήματος με παράλληλη διακοπή του αναλογικού για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, προσφέροντας κάλυψη στον θεσσαλικό κάμπο (1).
Κέντρο Εκπομπής «Monte Smith»
Η πόλη της Ρόδου απολαμβάνει πλέον ψηφιακό σήμα (1), με παράλληλη διακοπή του αναλογικού σήματος για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας.
Κέντρο Εκπομπής «Αίγινα»
Για τα κανάλια περιφερειακής εμβέλειας Blue Sky, Channel 9, Kontra Channel και Τηλεάστυ, ξεκινά η ψηφιακή μετάδοση (1).
Κέντρο εκπομπής: «Πλάκα»
Ξεκινά το ψηφιακό σήμα για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας με παράλληλη διακοπή του αναλογικού σήματος με κάλυψη για τις περιοχές νοτιοδυτικής Θράκης, νότια των Νομών Έβρου και Ροδόπης, νοτιοανατολικά του νομού Ξάνθης και βόρεια της Σαμοθράκης (1).
Κέντρο Εκπομπής: «Αίγινα»
Έναρξη εκπομπής ψηφιακού σήματος για τα ιδιωτικά κανάλια περιφερειακής εμβέλειας 0-6 TV, Attica TV, Extra Channel-3, High TV, Mad TV, MTV Greece, Nickelodeon και Sport TV (1).
Κέντρα εκπομπής: «Υμηττός» & «Αίγινα»
Ξεκινά το ψηφιακό σήμα στην Αττική για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας από τα κέντρα εκπομπής «Υμηττός» και «Αίγινα» και η κάλυψη εκτείνεται και στα Μεσόγεια, δυτικά των Κυκλάδων και νότια της Εύβοιας. Στο μεγαλύτερο Κέντρο Εκπομπής της Ελλάδας, τον «Υμηττό», διατηρείται αρχικά η παράλληλη μετάδοση των δύο σημάτων (1).
Κέντρα εκπομπής «Χορτιάτης» και «Φιλίππειο»
Ξεκινά το ψηφιακό σήμα για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας στη Θεσσαλονίκη. Στο «Φιλίππειο» διακόπηκε το αναλογικό σήμα ενώ στον «Χορτιάτη» διατηρήθηκε η παράλληλη μετάδοση των δύο σημάτων, προσφέροντας κάλυψη και στους νομούς Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, Κιλκίς και μέρος του νομού Χαλκιδικής (2).
Κέντρο Εκπομπής «Ξυλόκαστρο»
Πραγματοποιείται η πρώτη εκπομπή ψηφιακού σήματος στην Ελλάδα για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας από το Ξυλόκαστρο, με στόχο την κάλυψη μεγάλου μέρους του Κορινθιακού Κόλπου (1).
27 Σεπτεμβρίου 2013
26 Ιουνίου 2013
14 Δεκεμβρίου 2012
20 Ιουλίου 2012
3 Φεβρουαρίου 2012
9 Δεκεμβρίου 2011
27 Μαΐου 2011
25 Φεβρουαρίου 2011
8 Φεβρουαρίου 2011
19 Νοεμβρίου 2010
1 Σεπτεμβρίου 2010
18 Ιουνίου 2010
14 Ιανουαρίου 2010
24 Σεπτεμβρίου 2009

Ψηφιακή Μετάβαση 2014

Με 156 Κέντρα Εκπομπής, βάσει της νομοθεσίας(7) για την επιτυχή ολοκλήρωση της μετάβασης της χώρας από την επίγεια αναλογική στην επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή (broadcasting), καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα της ψηφιακής μετάβασης(8) με 6 Switch-off που οδήγησαν στην ολοκλήρωση του έργου.

Η Νοτιοανατολική Ελλάδα και η Κρήτη περνούν στην ψηφιακή εποχή και η μετάβαση ολοκληρώνεται - 53 Κέντρα Εκπομπής
Πρόσβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε περίπου 900 χιλιάδες κατοίκους των νομών Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου και Σάμου.
Η Βόρεια Ηπειρωτική, η Κεντρική και Δυτική Ελλάδα περνούν στην ψηφιακή εποχή - 29 Κέντρα Εκπομπής
Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών τα κέντρα εκπομπής των περιοχών, ενεργοποιήθηκαν σε 4 στάδια μέχρι τις 16 Ιανουαρίου το 2015. Δόθηκε συνολικά πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα σε 1,7 εκατομμύρια κατοίκους των νομών Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας, Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας καθώς επίσης και των νησιών του Ιονίου μέσα από την ενεργοποίηση 29 κέντρων εκπομπής (11).
Η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία και τμήμα της Στερεάς Ελλάδας περνούν στην ψηφιακή εποχή - 21 Κέντρα Εκπομπής
Πρόσβαση σε ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια κατοίκους των νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας (συμπεριλαμβανομένων και των Σποράδων), Τρικάλων, Φθιώτιδος, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, καθώς επίσης και της Βόρειας Εύβοιας (10).
Η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη & τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου περνούν στην ψηφιακή εποχή - 21 Κέντρα Εκπομπής
Πρόσβαση σε ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε πάνω από 850.000 κατοίκους των νομών Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Σερρών, Θάσου, Έβρου, καθώς επίσης και των νησιών Λέσβου, Λήμνου, Χίου, Σαμοθράκης και Ψαρών.
Η Αττική περνάει στην ψηφιακή εποχή - 13 Κέντρα Εκπομπής
Πρόσβαση σε ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε περίπου 4 εκατομμύρια κατοίκους της Αττικής, της κεντρικής και νότιας Εύβοιας, των βορειοδυτικών Κυκλάδων και του Αργοσαρωνικού (9).
Η Πελοπόννησος περνάει στην ψηφιακή εποχή - 19 Κέντρα Εκπομπής
Πρόσβαση σε ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε περίπου 1 εκατομμύριο κατοίκους των νομών Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Ηλείας καθώς και περιοχών της Στερεάς Ελλάδας και της Ζακύνθου.
6ο Switch-off
06 Φεβρουαρίου 2015
5ο Switch-off
19 Δεκεμβρίου 2014
4ο Switch-off
21 Νοεμβρίου 2014
3ο Switch-off
5 Σεπτεμβρίου 2014
2ο Switch-off
1 Αυγούστου 2014
1ο Switch-off
27 Ιουνίου 2014