Συχνές Ερωτήσεις
Οι προδιαγραφές εκπομπής πηγάζουν από τον Χάρτη Συχνοτήτων Επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης (1), στον οποίο ορίζονται οι συντεταγμένες των Κέντρων Εκπομπής, η υψομετρική τους τοποθεσία, η ισχύς εκπομπής σήματος, οι συχνότητες καθώς και η διαδικασία περιοδικού ελέγχου.
(1) ΚΥΑ 42800/5-10-2012 Φ.Ε.Κ. 2704/Β’/5-10-2012, ΚΥΑ 18/2020 ΦΕΚ Β’ 1752, ΚΥΑ 22176/2021 ΦΕΚ Β’ 3011, ΚΥΑ 36/2021 ΦΕΚ 4520
Η τεχνολογία που επιλέχθηκε για την ψηφιοποίηση του τηλεοπτικού σήματος, βάσει της νομοθεσίας, είναι το DVB-T MPEG-4 ή H.264 και αφορά τόσο στο πρότυπο μετάδοσης όσο και στο πρωτόκολλο κωδικοποίησης. Αυτό το πρότυπο εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα (1).
(1) Δικαιώματα Χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων της Digea: KYA 716-003/30/4/2014, ΚΥΑ 18/2020, ΦΕΚ Β’ 1752, 7/5/2020, ΑΠ. ΕΕΤΤ 951/01/2020, ΦΕΚ Β’ 3725, 7/9/2020, ΚΥΑ 22176, ΦΕΚ Β’ 3011, 8/7/2021, ΚΥΑ 36/2021, ΑΠ. ΕΕΤΤ. 1019/01 ΦΕΚ Β’ 148, 20/01/2022
Κάθε περιφερειακός σταθμός έχει δικαίωμα εκπομπής σε μία συγκεκριμένη Περιφερειακή Ζώνη, σύμφωνα με την νομοθεσία (1). Η Digea εκπέμπει τα περιφερειακά κανάλια που έχουν νόμιμη άδεια και οι τηλεθεατές μπορούν να βλέπουν τα κανάλια που εκπέμπονται στην περιοχή τους βάσει γεωγραφικής κατανομής (Περιφερειακής Ζώνης).
Όχι. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί που εκπέμπουν το περιεχόμενό τους ελεύθερα, εκπέμπονται δωρεάν και ψηφιακά σε περιοχές ψηφιακής κάλυψης (1).
(1) Κατόπιν άδειας που έχουν λάβει από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.)
Η Digea δεν παρέχει υπηρεσία εκπομπής σήματος μέσω δορυφόρου. Οι τηλεθεατές μπορούν να λάβουν το τηλεοπτικό σήμα των ιδιωτικών καναλιών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας που εκπέμπονται από τη Digea μέσω επίγειας λήψης, δηλαδή από την απλή κεραία και όχι από δορυφορικό πιάτο.
Η Digea έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί δίκτυο μετάδοσης ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος στις διάφορες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την νομοθεσία (1).
Oι τεχνικές παράμετροι κάθε Κέντρου Εκπομπής, όπως οι συντεταγμένες θέσης, η ισχύς, οι συχνότητες λειτουργίας, καθορίζονται από τον Χάρτη Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής Ραδιοτηλεοπτικού Σήματος (1).
Για την επέκταση του επίγειου ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος σε περιοχές που βρίσκονται εκτός κάλυψης ψηφιακού σήματος (2) του δικτύου της DIGEA, λεγόμενες ως «λευκές περιοχές», υπάρχουν οι παρακάτω δυνατότητες:
Ι. Δυνατότητα εγκατάστασης τοπικών αναμεταδοτών από τρίτους, ενδιαφερόμενους φορείς.
Σύμφωνα με την νομοθεσία (3) δίνεται η δυνατότητα σε φορείς, ιδίως σε Ο.Τ.Α. (Δήμους) να αναλάβουν το κόστος προμήθειας, εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης Σταθμών Συμπληρωματικής Κάλυψης (Σ.Σ.Κ.). Η σχετική διαδικασία βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα της DIGEA (4) στα πλαίσια της συνεργασίας της εταιρείας με κάθε φορέα που προτίθεται να εγκαταστήσει Σ.Σ.Κ. για επέκταση ή βελτίωση της ψηφιακής τηλεοπτικής κάλυψης στην περιοχή ενδιαφέροντος του. Επισημαίνεται ότι η εκπομπή ή μη συγκεκριμένων περιεχομένων από κάθε Σ.Σ.Κ. είναι στην αποκλειστική ευθύνη του φορέα που τον εγκαθιστά, βάσει της νομοθεσίας.
ΙΙ. Έργο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την καθολική τηλεοπτική κάλυψη.
Για τη διαδικασία υλοποίησης, καθώς και για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: https://white-areas.gov.gr, email: support@tvcoverage.gr, τηλέφωνο εξυπηρέτησης: 215 215 7840
(1) KYA 716-003/30/4/2014, ΚΥΑ 18/2020, ΦΕΚ Β’ 1752, 7/5/2020, ΑΠ. ΕΕΤΤ 951/01/2020, ΦΕΚ Β’ 3725, 7/9/2020, ΚΥΑ 22176, ΦΕΚ Β’ 3011, 8/7/2021, ΚΥΑ 36/2021, ΑΠ. ΕΕΤΤ. 1019/01 ΦΕΚ Β’ 148, 20/01/2022
(2) Σύμφωνα με τον Χάρτη Συχνοτήτων
(3) άρθρο 6, παρ.2, υπ. Αριθ. 716-003/2014 (ΦΕΚ Β’ 1693/25-6-2014) της Ε.Ε.Τ.Τ.
(4) Για τη σχετική διαδικασία πατήστε εδώ.
Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια τηλεόραση με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG-4 ή τηλεόραση συνδεδεμένη με εξωτερικό αποκωδικοποιητή MPEG-4 και μια απλή κεραία για τη λήψη του ψηφιακού σήματος.
Για να παρακολουθήσετε τηλεόραση μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορείτε να προμηθευτείτε TV Tuner που θα συνδέσετε στον υπολογιστή σας. Η χρήση κεραίας, εσωτερικής ή εξωτερικής, είναι απαραίτητη.
Πιθανόν να οφείλεται στα εξής:
- Γεωγραφική περιοχή
Το σημείο που διαμένετε μπορεί να μην καλύπτεται από ψηφιακό σήμα. Μπορείτε να δείτε την κάλυψη της περιοχής σας πατώντας εδώ.
- Τοπικές παράμετροι (τεχνητά ή φυσικά εμπόδια)
Πέραν των ορεινών όγκων που καλύπτουν μεγάλο μέρος της χώρας, το ψηφιακό σήμα μπορεί να εμποδίσουν ακόμα και δέντρα ή κτίρια. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάτι που να εμποδίζει την οπτική επαφή της κεραίας σας με το Κέντρο Εκπομπής που λαμβάνετε σήμα. Αν διαπιστώσετε ότι όντως αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα στη λήψη, σας προτείνουμε να μεριμνήσετε για ενισχυτή και έλεγχο για λήψη από ανακλάσεις μέσω της κεραίας σας.
- Παρεμβολές (γενικές ή τοπικές)
Σε ορισμένες περιοχές της χώρας έχουν παρατηρηθεί παρεμβολές οι οποίες έχουν εντοπιστεί και σημειωθεί από την εταιρεία μας και επισημανθεί στους αρμόδιους φορείς, όπου αναμένεται να μεριμνήσουν αναλόγως, δεδομένου ότι οι συχνότητες που χρησιμοποιεί η εταιρεία μας ορίζονται από τη νομοθεσία (1).
Σε περίπτωση που στην περιοχή σας γνωρίζετε ότι το πρόβλημα είναι γενικευμένο στη λήψη κάποιου συγκεκριμένου μπουκέτου τηλεοπτικών καναλιών ή ο εξειδικευμένος τεχνικός της περιοχής σας έχει επισημάνει ότι δέχεστε παρεμβολή, παρακαλούμε ενημερώστε μας, ώστε να εξετάσουμε τι συμβαίνει, με όποιον από τους προσφερόμενους τρόπους επικοινωνίας επιθυμείτε, πατώντας εδώ.
- Συνδέσεις – επαφές
Είναι πιθανό να έχουν μετακινηθεί κάποια καλώδια στην εγκατάσταση της κεραίας σας λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, όπως έντονος αέρας, καταιγίδες ή στον αποκωδικοποιητή και στην τηλεόραση λόγω δραστηριοτήτων, όπως το ξεσκόνισμα ή άλλες παρεμφερείς κινήσεις. Σας προτείνουμε να ελέγξτε ότι όλα τα καλώδια είναι σωστά συνδεδεμένα.
- Εγκατάσταση
Ίσως να υπάρχει πρόβλημα στην κεραία, να έχουν κοπεί τα καλώδιά της εγκατάστασης, ή άλλο πρόβλημα στον μίκτη, τον ενισχυτή, τον διανομέα, τον τερματισμό πριζών ή τις εσωτερικές κεραίες. Πιθανόν να χρειαστεί να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο τεχνικό της περιοχής σας.
- Συντονισμός του δέκτη
Για λήψη των ψηφιακών καναλιών ενδεχομένως να χρειάζεται να γίνει επανασυντονισμός. Αν έχετε πραγματοποιήσει «αυτόματη αναζήτηση» καναλιών και κάποια κανάλια δεν εμφανίζονται, τότε δοκιμάστε να τα αναζητήσετε με «χειροκίνητη αναζήτηση» ή προχωρήστε σε επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων της συσκευής σας. Μπορείτε να δείτε ενδεικτικές οδηγίες πατώντας εδώ.
(1) KYA 716-003/30/4/2014, ΚΥΑ 18/2020, ΦΕΚ Β’ 1752, 7/5/2020, ΑΠ. ΕΕΤΤ 951/01/2020, ΦΕΚ Β’ 3725, 7/9/2020, ΚΥΑ 22176, ΦΕΚ Β’ 3011, 8/7/2021, ΚΥΑ 36/2021, ΑΠ. ΕΕΤΤ. 1019/01 ΦΕΚ Β’ 148, 20/01/2022
Αρχικά θα πρέπει να ελέγξετε αν ανήκετε σε περιοχή που καλύπτεται με ψηφιακό σήμα από τα Κέντρα Εκπομπής μας (πατήστε εδώ). Στη συνέχεια σας προτείνουμε να συντονίσετε τα κανάλια στην τηλεόρασή σας από την αρχή κάνοντας επανασυντονισμό ή επιλέξτε τη ρύθμιση των «εργοστασιακών ρυθμίσεων» (δείτε τις οδηγίες εδώ). Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης της τηλεόρασής σας.
Ενδέχεται η κεραία σας να μην είναι σωστά προσανατολισμένη προς το Κέντρο Εκπομπής μας.
Επισκεφθείτε τον Χάρτη Κάλυψης ώστε να βρείτε από ποιο Κέντρο Εκπομπής έχετε καλύτερη κάλυψη ψηφιακού σήματος, πατώντας εδώ.
Εφόσον βρίσκεστε σε περιοχή με ψηφιακή κάλυψη, δοκιμάστε να στρέψετε την κεραία σας προς το Κέντρο Εκπομπής που σας προσφέρει καλύτερη κάλυψη. Ενδέχεται να χρειάζεται η εγκατάσταση ενισχυτή σήματος αν η ποιότητα εικόνας και ήχου δεν σας ικανοποιεί. Για τον σκοπό αυτό, προτείνουμε να συμβουλευτείτε εξειδικευμένο τεχνικό της επιλογής σας.
Επίσης, ενδέχεται να έχει «μπλοκάρει» ο αποκωδικοποιητής της συσκευής σας, είτε αυτός είναι ενσωματωμένος, είτε είναι εξωτερικός. Σε αυτήν την περίπτωση προτείνουμε να προχωρήσετε σε «επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων». Μπορείτε να δείτε ενδεικτικές οδηγίες πατώντας εδώ.
- Ελέγξτε τις συνδέσεις και την κατάσταση των καλωδίων. Είναι όλα τα καλώδια στη θέση τους; Έχει κοπεί κάποιο;
- Επανασυντονίστε τα κανάλια, κάνοντας «αυτόματη» ή «χειροκίνητη αναζήτηση».
- Επανεκκινήστε τον δέκτη (reset). Βγάλτε τον δέκτη από την πρίζα για μερικά λεπτά και στη συνέχεια θέστε τον ξανά σε λειτουργία.
- Ελέγξτε την κατεύθυνση της κεραίας. Πρέπει να είναι προσανατολισμένη προς το Κέντρο Εκπομπής που σας καλύπτει με ψηφιακό σήμα, βάσει του Χάρτη Κάλυψης.
- Κάντε δοκιμή με απλή εσωτερική κεραία. Αν με την εσωτερική κεραία λαμβάνετε τα ψηφιακά κανάλια, τότε το πρόβλημα είναι στην εξωτερική κεραία/εγκατάσταση. Για βέλτιστη λήψη με εσωτερική κεραία τοποθετήσετε την σε ψηλό σημείο μέσα στον χώρο.
- Αποσυνδέστε τον αποκωδικοποιητή για 30 λεπτά ώστε να αποθερμανθεί.
- Δοκιμάστε να τοποθετήσετε ενισχυτή σήματος στην εγκατάστασή σας. Αν βρίσκεστε οριακά εντός ή εκτός περιοχής κάλυψης ψηφιακού σήματος, ενδεχομένως να λυθεί το πρόβλημα αν δυναμώσετε την ένταση του ενισχυτή.
- Αφαιρέστε τον ενισχυτή σήματος από την εγκατάστασή σας. Όταν οι δέκτες έχουν μεγάλη ένταση, το ψηφιακό σήμα ενδέχεται να «μπουκώνει», δημιουργώντας προβλήματα λήψης. Αν βρίσκεστε σε περιοχή κάλυψης, χρησιμοποιείτε ενισχυτή σήματος και έχετε πρόσβαση σε αυτόν, δοκιμάστε να τον αφαιρέσετε.
- Απευθυνθείτε στο κατάστημα αγοράς της συσκευής σας ή σε εξειδικευμένο τεχνικό. Αν ωστόσο το πρόβλημα λήψης παραμένει, η βλάβη μπορεί να οφείλεται στην συσκευή ή σε κάτι πιο περίπλοκο στην εγκατάστασή σας.
- Συμβουλευτείτε τεχνικό της επιλογής σας.
- Ελέγξτε την ένταση του ήχου από το τηλεκοντρόλ σας.
- Επανεκκινήστε την συσκευή (reset).
- Βγάλτε την συσκευή σας από το ρεύμα για μερικά λεπτά.
- Αν το πρόβλημα παραμένει, απευθυνθείτε στο κατάστημα αγοράς της συσκευής σας ή σε εξειδικευμένο τεχνικό της επιλογής σας.
- Ελέγξτε τις ρυθμίσεις ισορροπίας χρώματος από το menu της συσκευής σας και ιδιαίτερα αν υπάρχει κάποια προεπιλεγμένη ρύθμιση όπως πχ movie mode.
- Eπιβεβαιώστε ότι δεν έχει επιλεγεί το ‘’eco mode’’ ή κάποια ανάλογη ρύθμιση.
- Αφαιρέστε την συσκευή σας από το ρεύμα και ενεργοποιήστε την ξανά μετά από λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε «επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων»
- Εάν χρησιμοποιείτε εξωτερικό αποκωδικοποιητή και τον έχετε συνδέσει με την τηλεόρασή σας με καλώδιο SCART ή RCA (3 χρώματα – κίτρινο, άσπρο, κόκκινο), δοκιμάστε να τον συνδέσετε με καλώδιο HDMI.
Αν δεν λυθεί το πρόβλημα, επικοινωνήστε με το κατάστημα που αγοράσατε τον εξοπλισμό σας ή συμβουλευθείτε τεχνικό της επιλογής σας.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να δυσχεράνουν τη λήψη του ψηφιακού σήματος. Αν βρίσκεστε σε περιοχή με οριακή κάλυψη το σήμα ίσως να χάνεται κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας. Αν το πρόβλημα λήψης συνεχίζεται και μετά την κακοκαιρία, ελέγξτε την εγκατάστασή σας. Μπορεί να έχει μετατοπιστεί η κατεύθυνση της κεραίας λόγω ισχυρών ανέμων ή να έχει κοπεί/αποσυνδεθεί κάποιο καλώδιο.
Αν ενώ παρακολουθείτε ένα πρόγραμμα παρατηρήσετε ότι υπάρχει χρονική καθυστέρηση μεταξύ εικόνας και ήχου, κλείστε για μερικά λεπτά τον αποκωδικοποιητή σας, αν αυτός είναι εξωτερικός, ή την τηλεόρασή σας αν αυτή διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή και ξανανοίξτε στη συνέχεια.
Αν το πρόβλημα παραμένει, δοκιμάστε να εγκαταστήσετε ξανά τα κανάλια, είτε κάνοντας διαγραφή όλων και μετά «αυτόματη αναζήτηση», είτε κάνοντας «επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων» (πατήστε εδώ για να δείτε πώς).
Αν δεν λυθεί το πρόβλημα, απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο τεχνικό της επιλογής σας.
Ναι. Χρειάζεται να γνωρίζετε μόνο την συχνότητα στην οποία εκπέμπει το συγκεκριμένο μπουκέτο καναλιών από το Κέντρο Εκπομπής που σας εξυπηρετεί. Στη συνέχεια, από το menu του τηλεκοντρόλ σας, βρείτε τη ρύθμιση της «χειροκίνητης αναζήτησης» και εισάγετε τη συχνότητα που ψάχνετε. Για να βρείτε τις συχνότητες εκπομπής των τηλεοπτικών σταθμών πατήστε εδώ.
Γενικότερα, ένας δέκτης μπορεί να αποθηκεύει τα κανάλια ανάλογα με τις ρυθμίσεις του, συνήθως είτε αλφαβητικά, είτε βάσει συχνότητας λήψης.
Αν επιθυμείτε να αλλάξετε τη σειρά των καναλιών, συνήθως αυτό γίνεται επιλέγοντας menu ή ρυθμίσεις στο τηλεκοντρόλ και στη συνέχεια επιλέγετε «επεξεργασία καναλιών» ή κάποια αντίστοιχη επιλογή (1).
(1) Κάθε μοντέλο συσκευής διαφέρει γι’ αυτό και μπορεί να ακολουθείται διαφορετική διαδικασία ρύθμισης των καναλιών. Τα βήματα αποτυπώνουν τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα λεκτικά, συνεπώς για πιο συγκεκριμένη πληροφόρηση θα χρειαστεί να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής σας.
Όπως όλες οι ασύρματες επικοινωνίες, έτσι και η λειτουργία της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης βασίζεται στη διάδοση ραδιοκυμάτων από ένα σημείο εκπομπής, το Κέντρο Εκπομπής, ως ένα σημείο λήψης, δηλαδή την κεραία του τηλεθεατή. Υπό συγκεκριμένες μετεωρολογικές συνθήκες, ενδέχεται να επηρεαστεί η διάδοση σήματος ή να δημιουργηθούν παρεμβολές σε αυτό, με αποτέλεσμα αλλοίωση της εικόνας (εμφάνιση λανθασμένων pixels) ή ακόμα και πλήρη απώλεια λήψης.
Το κυριότερο φαινόμενο που επηρεάζει τη διάδοση του τηλεοπτικού σήματος είναι η διάθλαση, όπου όταν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές, συνήθως λόγω έντονης ζέστης ή υγρασίας, τα ραδιοκύματα ενδέχεται να αλλάζουν ελαφρά πορεία.
Ιδιαίτερα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ενδέχεται ο δείκτης διάθλασης να μεταβάλλεται ακανόνιστα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σήμα να διαθλάται σε μη προβλέψιμες πορείες, άρα δεν φτάνει σωστά στον δέκτη, δηλαδή στην κεραία του τηλεθεατή.
Μπορεί επίσης κάποιο άλλο σήμα, από μακρινό Κέντρο Εκπομπής, ακόμα και από γειτονική χώρα, να ενισχύεται με το φαινόμενο αυτό και να προκαλεί παρεμβολές στη λήψη του επιθυμητού σήματος ενός κοντινότερου κέντρου.
Η αστάθεια στην τροποσφαιρική διάδοση του τηλεοπτικού σήματος είναι σύνθετο φαινόμενο που εξαρτάται σημαντικά από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν προσωρινά σε μία περιοχή. Για το λόγο αυτό, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στις παραμέτρους λειτουργίας του δικτύου, οι οποίες ορίζονται σαφώς από τη νομοθεσία (1).
(1) KYA 716-003/30/4/2014, ΚΥΑ 18/2020, ΦΕΚ Β’ 1752, 7/5/2020, ΑΠ. ΕΕΤΤ 951/01/2020, ΦΕΚ Β’ 3725, 7/9/2020, ΚΥΑ 22176, ΦΕΚ Β’ 3011, 8/7/2021, ΚΥΑ 36/2021, ΑΠ. ΕΕΤΤ. 1019/01 ΦΕΚ Β’ 148, 20/01/2022
Τα προβλήματα που περιγράφονται παρατηρούνται συνήθως σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου και συχνά σε συγκεκριμένες ώρες, όπως για παράδειγμα βραδινές ώρες όπου ενδέχεται να είναι εντονότερα. Μπορεί επίσης να εμφανίζονται σε συγκεκριμένους διαύλους λήψης ή και σε όλο το φάσμα, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν, τον αριθμό των λαμβανόμενων σημάτων κλπ.
Συστήνεται να αναμένετε να εξασθενίσει το φαινόμενο. Δεν θα πρέπει να γίνεται αυτόματη αναζήτηση προγραμμάτων υπό αυτές τις συνθήκες, γιατί ενδέχεται να αποθηκευτούν συχνότητες που λαμβάνονται από μακρινά Κέντρα Εκπομπής, ακόμα και από άλλη χώρα. Αν είναι αναγκαία η αναζήτηση καναλιών, προτιμήστε να εκτελέσετε «χειροκίνητη αναζήτηση» μόνο στις συχνότητες λειτουργίας του Κέντρου Εκπομπής που εξυπηρετεί την περιοχή σας.
Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι παροδικές παρεμβολές προκαλούνται από μακρινά σήματα που λαμβάνονται από συγκεκριμένη κατεύθυνση, όπως από άλλη χώρα, τότε ίσως με μικρή αλλαγή στον προσανατολισμό της κεραίας λήψης να περιορισθεί ως ένα βαθμό το πρόβλημα.
Σύμφωνα με την νομοθεσία (1) «το ραδιοφάσμα στη ζώνη συχνοτήτων των 700 MHz προσφέρει τόσο πρόσθετη χωρητικότητα όσο και καθολική κάλυψη, ιδίως για αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές, καθώς και άλλες απομακρυσμένες περιοχές που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, που έχουν προκαθορισθεί σύμφωνα με τομείς εθνικής προτεραιότητας, περιλαμβανομένων κατά μήκος σημαντικών χερσαίων οδών μεταφορών και για χρήση σε εσωτερικούς χώρους και για μεγάλου εύρους επικοινωνίες μεταξύ μηχανημάτων».
Σύμφωνα με την νομοθεσία (1), η ζώνη φάσματος των 700 MHz που χρησιμοποιούσε η ψηφιακή τηλεόραση διατίθεται πλέον για την ανάπτυξη του δικτύου 5G από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Έτσι, η νέα μετάβαση αφορά ουσιαστικά στην μετακίνηση των τηλεοπτικών δικτύων στο φάσμα που παραμένει για την ψηφιακή τηλεόραση.
Δεν προστέθηκαν ούτε αφαιρέθηκαν. Η μετάβαση αφορούσε μόνο αλλαγή στις συχνότητες εκπομπής και όχι στους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Το χρονοδιάγραμμα της νέας μετάβασης, όπως και όλες οι απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές, έχουν οριστεί στον νέο Χάρτη Συχνοτήτων ο οποίος συντάχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (1).
(1) KYA 716-003/30/4/2014, ΚΥΑ 18/2020, ΦΕΚ Β’ 1752, 7/5/2020, ΑΠ. ΕΕΤΤ 951/01/2020, ΦΕΚ Β’ 3725, 7/9/2020, ΚΥΑ 22176, ΦΕΚ Β’ 3011, 8/7/2021, ΚΥΑ 36/2021, ΑΠ. ΕΕΤΤ. 1019/01 ΦΕΚ Β’ 148, 20/01/2022
Είναι μία ηλεκτρονική συσκευή που λαμβάνει σήμα όταν συνδεθεί με μία κεραία (εσωτερική ή εξωτερική) και το μετατρέπει σε σήμα συμβατό με τηλεόραση παλαιότερης τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, λαμβάνει το ψηφιακό σήμα από την κεραία και αφού το αποπολυπλέξει και το αποκωδικοποιήσει, το καθιστά δυνατό να παίξει σε αυτήν.
Για την κάθε τηλεόραση χρειάζεται ξεχωριστός εξωτερικός αποκωδικοποιητής. Αν συνδέσετε όλες τις τηλεοράσεις με έναν εξωτερικό αποκωδικοποιητή, τότε όλες θα προβάλλουν το ίδιο κανάλι.
Ναί, θα πρέπει να κάνετε «αυτόματη αναζήτηση» των καναλιών, χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ του εξωτερικού αποκωδικοποιητή, καθώς το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης χρειάζεται μόνο για να την ανοιγοκλείνετε και να ρυθμίζετε τον ήχο, τα χρώματα κ.λ.π. Δείτε πώς γίνεται ο επανασυντονισμός εδώ.
Οι αποκωδικοποιητές για την επίγεια ψηφιακή λήψη είναι Standard Definition (SD) ή High Definition (HD). Υπάρχουν επίσης και πιο εξελιγμένα μοντέλα που είναι ταυτόχρονα και δορυφορικοί δέκτες. Η βασική λειτουργία τους όμως, σε ότι αφορά το επίγειο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα DVB-T, είναι η ίδια.
Αν διαθέτετε κλασική αναλογική τηλεόραση με λυχνία ή επίπεδη τηλεόραση (LCD/ Plasma) χωρίς ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG-4 και χωρίς θύρα HDMI, τότε αρκεί ένας απλός αποκωδικοποιητής με υποδοχή SCART ή RCA (3 χρώματα – κίτρινο, άσπρο, κόκκινο).
Αν διαθέτετε επίπεδη τηλεόραση (LCD/ Plasma) χωρίς ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG-4 αλλά με θύρα HDMI, τότε προτιμήστε έναν αποκωδικοποιητή με θύρα HDMI για μέγιστη ποιότητα θέασης.
Βήμα 1. Συνδέστε το καλώδιο της κεραίας στον αποκωδικοποιητή (υποδοχή RF IN) για τα ψηφιακά κανάλια.
Βήμα 2. Συνδέστε τον αποκωδικοποιητή με την τηλεόραση, χρησιμοποιώντας το ειδικό καλώδιο (SCART, RCA ή HDMI).
Βήμα 3. Βάλτε τον αποκωδικοποιητή στην πρίζα.
Βήμα 4. Χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης, βρείτε την είσοδο στην οποία έχετε συνδέσει τον αποκωδικοποιητή. Συνήθως περιγράφονται ως AV 1,2…, ΕΧΤ 1, 2…, HDMI 1, 2…κ.λ.π.
Βήμα 5. Συντονίστε τον αποκωδικοποιητή χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ του, αφού πρώτα έχετε διαβάσει τις οδηγίες του. Για μεγαλύτερη ευκολία, επιλέξτε «αυτόματη αναζήτηση».
Αν όμως, δεν εντοπιστούν καθόλου κανάλια ή εντοπιστούν μόνο κάποια από αυτά, προβείτε σε χειροκίνητη αναζήτηση.
Στη συνέχεια, μπορείτε να αλλάξετε τα κανάλια με το τηλεκοντρόλ του αποκωδικοποιητή.
Το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης χρειάζεται μόνο για να την ανοιγοκλείνετε και να ρυθμίζετε τον ήχο, τα χρώματα κ.λπ., όχι όμως για να αλλάζετε τα κανάλια.
Στα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, διατίθενται τηλεκοντρόλ που συγκεντρώνουν τις λειτουργίες όλων των συσκευών.
Αν έχει «μπλοκάρει» ο αποκωδικοποιητής της συσκευής σας, είτε αυτός είναι ενσωματωμένος, είτε είναι εξωτερικός, σας προτείνουμε να δοκιμάστε να προχωρήσετε σε «επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων» ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
- Από την καρτέλα Εργαλεία επιλέξτε Εργοστασιακές Ρυθμίσεις και πατήστε ΟΚ.
- Επιβεβαιώστε την επιλογή σας πατώντας Ναι.
- Εάν σας ζητηθεί κωδικός, πατήστε 0-0-0-0 ή 1-2-3-4.
- Στην αρχική καρτέλα εγκατάστασης επιλέξτε τη γλώσσα που επιθυμείτε και πατήστε ΟΚ.
Όταν η αναζήτηση ολοκληρωθεί πατήστε ΟΚ για να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα που επιθυμείτε.
Κάθε μοντέλο συσκευής διαφέρει γι’ αυτό και μπορεί να ακολουθείται διαφορετική διαδικασία ρύθμισης των καναλιών. Τα παραπάνω βήματα αποτυπώνουν τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα λεκτικά, συνεπώς για πιο συγκεκριμένη πληροφόρηση θα χρειαστεί να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής σας.
Αν η τηλεόρασή σας δεν έχει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG-4 και χρειάζεται να συνδέσετε εξωτερικό αποκωδικοποιητή, χρησιμοποιήστε ένα καλώδιο μεταφοράς ήχου και εικόνας (SCART, RCA ή HDMI) για τον αποκωδικοποιητή και ένα για την παιχνιδομηχανή. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτει η τηλεόραση από μία ελεύθερη θύρα για την κάθε συσκευή.
Πιθανόν ο δέκτης σας να μην υποστηρίζει το σήμα Υψηλής Ευκρίνειας (High Definition). Για να βεβαιωθείτε, ελέγξτε το εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής σας. Μπορείτε αν θέλετε να διαγράψετε τα κανάλια HD που δεν εμφανίζονται και να συνεχίσετε να παρακολουθείτε τους τηλεοπτικούς σταθμούς σε τυπική ευκρίνεια.
Εφόσον η συσκευή σας υποστηρίζει ανάλυση HD, αρκεί να επανασυντονίσετε εκ νέου τον δέκτη σας. Επιπλέον, θα πρέπει το Κέντρο Εκπομπής που σας εξυπηρετεί να εκπέμπει τηλεοπτικούς σταθμούς σε ανάλυση HD. Συμβουλευθείτε την ενότητα Συχνότητες Εκπομπής Τηλεοπτικών Σταθμών, ώστε να δείτε τα διαθέσιμα κανάλια από το Κέντρο εκπομπής που σας εξυπηρετεί.
Πιθανόν η τηλεόρασή σας ή ο εξωτερικός αποκωδικοποιητής να μην έχει τη δυνατότητα αναπαραγωγής περιεχομένου HD. Εφόσον το Κέντρο Εκπομπής που σας εξυπηρετεί εκπέμπει τα κανάλια σε HD ανάλυση, αν χρησιμοποιείτε τηλεόραση με ενσωματωμένο MPEG-4 ή εξωτερικό αποκωδικοποιητή MPEG-4, μπορείτε να συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης για να ρυθμίσετε κατάλληλα τη συσκευή σας ή να απευθυνθείτε στο κατάστημα απ’ όπου προμηθευτήκατε την συσκευή σας. Μπορείτε επίσης, να επικοινωνήσετε με την αντιπροσωπεία της κατασκευάστριας εταιρείας.
Τα κανάλια ΗD (Υψηλής Ευκρίνειας) του δικτύου της Digea εκπέμπονται σε ανάλυση 1920x1080i με αναλογία διαστάσεων 16:9.
Για να μπορείτε να δείτε τις πληροφορίες στα ελληνικά, βεβαιωθείτε ότι ο ψηφιακός σας δέκτης υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα και ρυθμίστε τον στη συγκεκριμένη επιλογή.
Είναι πιθανό ο αποκωδικοποιητής να επιλέγει κατά βάση την αγγλική γλώσσα, λόγω εργοστασιακών ρυθμίσεων ακόμα κι αν υποστηρίζει την ελληνική. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής σας. Η υπηρεσία του Ηλεκτρονικού Οδηγού Προγράμματος (EPG) παρέχεται από την εταιρεία μας σε ελληνικά και αγγλικά για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
Ρυθμίστε τον αποκωδικοποιητή στη σωστή ώρα από το menu χρησιμοποιώντας το τηλεχειριστήριό του.
Αν υπάρχει μικρή αλλαγή στη ροή του προγράμματος ενός καναλιού (π.χ. καθυστέρηση έναρξης), ενδέχεται οι πληροφορίες του EPG να μην είναι απόλυτα συγχρονισμένες. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στις πληροφορίες που μας κοινοποιούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί.
Ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρεται το τηλεοπτικό σήμα στα σπίτια μας ή όπου αλλού υπάρχει δέκτης τηλεόρασης. Συγκεκριμένα, ο όρος “επίγεια” αναφέρεται στο ότι η τεχνολογία εκπομπής γίνεται από Κέντρα Εκπομπής στη Γη, και όχι για παράδειγμα από δορυφόρο, ενώ η ψηφιακή τηλεόραση αναφέρεται στο είδος του τηλεοπτικού σήματος που φτάνει στο σπίτι μας και όχι στην τεχνολογία της τηλεόρασης/δέκτη που υπάρχει στο σπίτι.
Το μονοσυχνικό δίκτυο είναι ένα δίκτυο συγχρονισμένων Κέντρων (σταθμών) Εκπομπής τα οποία εκπέμπουν ταυτόσημα σήματα στους ίδιους ραδιοδιαύλους (συχνότητες).
Παύση του επίγειου αναλογικού τηλεοπτικού σήματος με ταυτόχρονη ενεργοποίηση του επίγειου ψηφιακού.
Η διαδικασία της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση στα αγγλικά.
Είναι η ηλεκτρονική συσκευή αποκωδικοποίησης και αναπαραγωγής σήματος video, ήχου και δεδομένων MPEG. Όταν συνδεθεί με μία κεραία (εσωτερική ή εξωτερική) λαμβάνει σήμα και το μετατρέπει σε σήμα συμβατό με τηλεόραση παλαιότερης τεχνολογίας.
Στις σύγχρονες τηλεοράσεις ο αποκωδικοποιητής είναι συνήθως ενσωματωμένος στην συσκευή, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως σε παλαιότερα μοντέλα, ενδέχεται να υποστηρίζει μόνο το πρωτόκολλο MPEG-2 και να μην μπορεί να αναπαράγει το ψηφιακό σήμα MPEG-4.
Η εγκατάσταση από την οποία εκπέμπεται το επίγειο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα.
Ο Σταθμός Συμπληρωματικής Κάλυψης (Σ.Σ.Κ.), γνωστός και ως τοπικός αναμεταδότης, είναι μικρής ισχύος εγκατάσταση επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος που χρησιμοποιείται για εκπομπή του ψηφιακού σήματος σε περιοχές που δεν καλύπτονται από κάποιο κύριο Κέντρο Εκπομπής.
Είναι ένα πρότυπο μετάδοσης επίγειου ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος. Χρησιμοποιεί τα γνωστά από τις αναλογικές εκπομπές, κανάλια UHF και VHF και η λήψη ψηφιακών εκπομπών γίνεται επίγεια μέσω κεραιών.
Τμήμα του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων UHF εύρους οκτώ MHz.
Είναι η τεχνική που δίνει τη δυνατότητα σε ψηφιακά δεδομένα από πολλές πηγές να μεταδίδονται μέσα από την ίδια γραμμή επικοινωνίας, όπως μια οπτική ίνα ή ένα UHF κανάλι, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη αξιοποίηση των τηλεπικοινωνιακών γραμμών υψηλής χωρητικότητας. Με απλά λόγια, για την ψηφιακή τηλεόραση η πολυπλεξία είναι η τεχνική που καθιστά δυνατή την εκπομπή περισσοτέρων από ένα καναλιών σε κάθε συχνότητα και μάλιστα μαζί με συνοδευτικές υπηρεσίες, όπως τον Ηλεκτρονικό Οδηγό Προγράμματος (EPG).
Τεχνολογία κωδικοποίησης και συμπίεσης ψηφιακών οπτικοακουστικών δεδομένων. Είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος αποθήκευσης και αναπαραγωγής πολυμέσων σήμερα και αποτελεί τη βάση για την εξέλιξη της ψηφιακής τηλεόρασης.
Πρότυπο για τηλεόραση κανονικής ευκρίνειας που αφορά στην ποιότητα / ανάλυση της εικόνας (576 γραμμών).
Είναι ένα πρότυπο για τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας που αφορά στην ποιότητα / ανάλυση της εικόνας (720 ή 1080 γραμμών).
Υπηρεσία που παρέχει πληροφορίες, όπως ώρα προβολής, διάρκεια, σύντομη περιγραφή, σχετικά με το πρόγραμμα των τηλεοπτικών σταθμών. Ο Ηλεκτρονικός Οδηγός Προγράμματος (EPG) δίνει πληροφορίες για το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Η υπηρεσία υποστηρίζεται σε ελληνικά και αγγλικά, εφόσον λαμβάνουμε τις αντίστοιχες πληροφορίες από τα κανάλια και είναι προσβάσιμη μέσα από το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης ή του εξωτερικού αποκωδικοποιητή.
Επίσης, το EPG δίνει τη δυνατότητα για άμεση ή προγραμματισμένη εγγραφή ενός προγράμματος, κλείδωμα, υπενθύμιση έναρξης κ.ά.
Υπεύθυνος για το πρόγραμμα, τις πληροφορίες που το συνοδεύουν και τυχόν απρόοπτες αλλαγές είναι ο εκάστοτε τηλεοπτικός σταθμός.
Το τηλεκείμενο είναι τεχνική μετάδοσης πληροφοριών μέσω του σήματος ενός τηλεοπτικού σταθμού, το οποίο εκπέμπεται κωδικοποιημένα και προβάλλεται στην οθόνη της τηλεόρασης, εφόσον αυτή το υποστηρίζει.
Χρησιμοποιεί το σύστημα κωδικοποίησης χαρακτήρων ASCII (American Standard Code for Information Interchange) το οποίο περιλαμβάνει 128 χαρακτήρες (γράμματα, νούμερα, σημεία στίξης κ.λπ.) που εμφανίζονται σε 40 γραμμές οριζοντίως και 23 καθέτως.
Το Teletext αποτελείται από 800 σελίδες όπου μπορούν να εμφανιστούν πληροφορίες όπως ειδήσεις, μετεωρολογικές προβλέψεις, χρήσιμα τηλέφωνα, ανακοινώσεις, το πρόγραμμα του σταθμού, αποτελέσματα τυχερών παιχνιδιών κ.ά. Διατίθεται εφόσον οι δέκτες σας υποστηρίζουν αυτή την υπηρεσία, με το πάτημα του αντίστοιχου κουμπιού στο τηλεκοντρόλ.