217.77.70.100

Αστική χρέωση

Νομοθεσία

Στις 16 Ιουνίου 2006 στη Γενεύη, στη διάσκεψη της Παγκόσμιας Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (I.T.U. – International Telecommunication Union), συμφωνήθηκε η ψηφιοποίηση του τηλεοπτικού σήματος των χωρών που ανήκουν στην Περιοχή 1, δηλαδή την Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και το Ιράν.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Ένωση Τηλεπικοινωνιών (I.T.U), η μετάβαση από την αναλογική στη ψηφιακή ευρυεκπομπή (broadcasting) αποτελεί ορόσημο στη θέσπιση μιας πιο δίκαιης και ανθρωποκεντρικής κοινωνίας.

Για την εφαρμογή της ψηφιοποίησης, το τότε αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Επικρατείας, κατοχύρωσε τις συχνότητες για την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ένωση Τηλεπικοινωνιών (I.T.U.) μέσω του πλάνου GE ’06.

Αρχικά ορίστηκαν 21 προσωρινά Κέντρα Εκπομπής και προσωρινές συχνότητες για την εκπομπή του ψηφιακού σήματος, καθότι στην Ελλάδα δεν υπήρχαν ελεύθερες συχνότητες που μπορούσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) να παραχωρήσει για χρήση.

Έτσι, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου υπήρξε ταυτόχρονη εκπομπή αναλογικού και ψηφιακού σήματος κατά τη διάρκεια της μετάβασης, στη χώρα μας χρειάστηκε να παύσει το αναλογικό σήμα πριν  ενεργοποιηθεί  το ψηφιακό σήμα στα περισσότερα Κέντρα Εκπομπής.

Με τον Χάρτη Συχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής Τηλεοπτικού Σήματος (1) επιπλέον ορίστηκαν:

  • Οι συχνότητες ψηφιακού σήματος
  • Τα 156 Κέντρα Εκπομπής συνολικά που χρειάστηκε να ενεργοποιηθούν
  • Οι ομαδοποιημένες περιοχές κάλυψης σήματος καθώς και η σειρά και το χρονοδιάγραμμα που απέκτησαν επίγειο ψηφιακό σήμα
  • Οι ελάχιστες τεχνικές παράμετροι ψηφιακής εκπομπής των Κέντρων Εκπομπής, όπως οι συντεταγμένες, η υψομετρική τοποθεσία και η ισχύς εκπομπής (2)

 

Πλέον, με χωρισμένη τη χώρα μας σε 34 περιοχές απονομής (allotments) εγκαταστάθηκαν τα απαραίτητα Κέντρα Εκπομπής, ώστε να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό μονοσυχνοτικό δίκτυο ανά περιοχή (Single Frequency Network – SFN).

Σε κάθε SFN, τα Κέντρα Εκπομπής συγχρονίζονται και εκπέμπουν τηλεοπτικό πρόγραμμα στις ίδιες συχνότητες, καθώς η «οικονομία» φάσματος που δημιουργείται στο δίκτυο μέσω του συγχρονισμού των κέντρων, αποτελεί βασικό πλεονέκτημα της επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής (broadcasting).

Έχοντας πλέον ολοκληρώσει τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις, η ψηφιακή τηλεόραση χαρίζει πλέον στιγμές απόλαυσης των τηλεοπτικών προγραμμάτων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, με εικόνα και ήχο υψηλής ποιότητας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη νομοθεσία απαιτήθηκε να παραχωρηθεί φάσμα για να χρησιμοποιηθεί στην ανάπτυξη δικτύου 5G για την κινητή τηλεφωνία, οδηγώντας πλέον τη χώρα στη 2η Ψηφιακή Μετάβαση (3).

Η 2η Ψηφιακή Μετάβαση ξεκινά!

H φασματική περιοχή των 700 MHz που χρησιμοποιούνταν από την ψηφιακή τηλεόραση, απαιτείται πλέον να διατεθεί στην ανάπτυξη δικτύου 5G για την κινητή τηλεφωνία, σύμφωνα με τη νομοθεσία (3).

Το γεγονός αυτό οδήγησε στην τροποποίηση του νέου Χάρτη Συχνοτήτων (3) που ισχύει και ως σήμερα, βάσει του οποίου ορίστηκαν οι νέες διεθνώς κατοχυρωμένες συχνότητες και η σειρά ενεργοποίησής τους στη χώρα μας ανά γεωγραφική περιοχή.

Από τις 6 Νοεμβρίου 2020, οι τηλεθεατές μόνο με τον επανασυντονισμό των τηλεοράσεών τους και ανά γεωγραφική περιοχή περνάνε διαδοχικά στην 2η Ψηφιακή εποχή!

Έχοντας χωρίσει τη χώρα σε 32 περιοχές απονομής (allotments), πρώτη περιοχή μετάβασης αποτελούν νησιά του Βορειονατολικού Αιγαίου, η Λέσβος, η Λήμνος, η Χίος και τα Ψαρά!

Σήμερα, νιώθουμε υπερήφανοι, καθώς καταφέραμε μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο να ολοκληρώσουμε με επιτυχία τη 2η Ψηφιακή μετάβαση στις διεθνώς κατοχυρωμένες συχνότητες εκπομπής στο σύνολο της χώρας!